Водоотпорност

1. Часовниците се со различна водоотпорност.
2. Информирајте се од позадината или бројчаникот на Вашиот часовник.
3. Треба да знаете дека часовниците се тестирани според статичен притисок.
4. Динамичните движења во вода го зголемуваат притисокот.

WR water resistant (основна заштита) Часовникот не е водоотпорен.
Избегнувајте секаков допир со вода.

3 ATM Отпорен само на случајно прскање, не и на миење раце или потопување

5 ATM Отпорен на прскање и миење раце, не и на потопување.

10 ATM Отпорен на сите водени спортови, но не е за нуркање.
Задолжителен годишен сервис на часовникот.

20 ATM Отпорен на сите водени спортови и нурнување на здив и плитко нуркање.
Задолжителен годишен сервис на часовникот.

30 ATM или повеќе Дозволено нуркање (scuba diving).
Задолжителен годишен сервис на часовникот.

КОРИСНИ СОВЕТИ

Не ги користете копчињта во вода (освен ако во оригиналното упатство стои поинаку)
Избегнувајте допир со хемикалии (бензин, хлор, парфем, алкохол)
Не изложувајте го непотребно часовникот на високи температури и силен магнетизам.
Сервисирајте го Вашиот часовник само кај овластен сервисер.
Часовникот може да се користи според означеното, се додека стаклото, круната, копчињата, куќиштето и дихтунгот се неоштетени.